Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tuotteiden asettamat vaatimukset

 Elintarvikkeet ovat säilyvyydeltään ja olosuhdevaatimuksiltaan hyvin erilaisia. Elintarvikkeiden käsittelyn ja kuljettamisen perusvaatimus on puhtauden ja hyvän hygienian noudattaminen. Tuoreena säilytettävät raaka-aineet ja tuotteet ovat lyhytikäisimpiä ja olosuhdevaatimuksiltaan vaativimpia. Kuivat elintarvikkeet ja täyssäilykkeet säilyvät pisimpään ja niiden säilytyslämpötila on +0 ja +30 °C välillä.

Suomessa elintarvikelainsäädäntö ja EU-lainsäädäntö  asettavat eri tuoteryhmien kuljetuksille sekä lämpötilaa että kalustoa koskevia vaatimuksia.

Elintarvikkeet luokitellaan niiden pilaantumisherkkyyden mukaan. Myös elintarvikkeiden käyttötapa määrittää käsittely- ja kuljetusolosuhteita.

 

  • Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat sellaiset, jotka koostumuksensa, rakenteensa, käsittelynsä tai muiden ominaisuuksiensa vuoksi tarjoavat mikrobeille hyvät lisääntymismahdollisuudet ja jotka on siksi säilytettävä joko alhaisessa tai korkeassa lämpötilassa.
  • perunapiirakat, rönttöset, sultsinat, lörtsyt ja pasteijat, kuten liha- ja munapasteijat. 

  • Kuumentamalla valmistetulla helposti pilaantuvalla leipomotuotteella tarkoitetaan tuotetta, johon ei kuumentamisen jälkeen lisätä mitään ainesosaa. Tällaisia leipomotuotteita ovat esimerkiksi erilaiset piirakat kuten lihapiirakat, riisi-, porkkana-, ohra- ja Tuotteiden ominaisuuksien ja lainsäädännön asettamat vaatimukset
  • Sellaisenaan syötävät herkästi pilaantuvat elintarvikkeet on tarkoitettu syötäväksi ilman kypsentämistä, kuten makkarat, valmissalaatit, graavi- ja savukalat ja keitetyt simpukat.  Pakkaamattomat kypsentämättömät lihatuotteet, esimerkiksi tuore liha, marinoidut lihasuikaleet tai raakamakkarat, ja kypsentämättömät kalastustuotteet, esimerkiksi tuore kala ja elävät ravut, sekä elävät simpukat on ristikontaminaation ehkäisemiseksi pidettävä erillään toisistaan.  Erillään pitäminen koskee niin valmistusta, kuljetusta, varastointia, myyntiä, säilytystä kuin muutakin elintarvikkeen fyysistä käsittelyä.
  • Eläimistä saataville elintarvikkeille on säädetty tuoteryhmäkohtaiset lämpötilavaatimukset.
  • Pakasteiden lämpötilalainsäädäntö määrittää pakastettujen elintarvikkeiden, jäätelön sekä mehu- ja juomajään kuljetusolosuhteita.
  • Kuumana säilytettäville ja myytäville elintarvikkeille on määritetty lämpötilavaatimukset.
  • Tuotteiden kuljetusten lähtöpiste asettaa vaatimuksia kuljetuksille, kalustolle sekä kuljetuksia koskevalle omavalvonnalle.
    • Eläimistä saatavien elintarvikkeiden kuljetuksia kaupan varastoihin säätelee laitosasetus.
    • Kaupan kuljetukset vähittäiskauppoihin, suurkeittiöihin sekä kuluttajalle ovat elintarvikehuoneistoasetuksen alaisia.

 

Helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin kuuluvat tuotteet pitää säilyttää niiden pilaantumisherkkyyden vuoksi jääkaappi- tai pakkaslämpötiloissa. Lisäksi tuotteiden käsitteleminen vaatii erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta.

 

 

 

Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi:

  • Munavalmisteet
  • Maito, kerma ja kypsyttämätön juusto
  • Tuore liha, elimet, veri
  • Jauheliha ja muut kypsentämättömät lihavalmisteet
  • Makkarat ja muut lihaeinekset, lukuun ottamatta kestomakkarat
  • Tuore kala, mäti ja äyriäiset
  • Suolattu  ja maustettu kala, savustettu  ja hiillostettu kala, lipeöity kala sekä kalaeinekset
  • Leivokset ja kakut, joissa on täytteenä kerma-, voi- tai munavaahtoa, liivatetta tai marja- tai hedelmämehuja tai niitä vastaavia aineita
  • Käsitellyt vihannekset ja sienet
  • Käsitellyt marjat ja hedelmät sekä niistä valmistetut einekset
  • Pakasteet
  • Jäätelö
  • Valmisruoka ja ruokaeinekset

Pilaantuvia  elintarvikkeita ovat esimerkiksi:

  • Kokonaiset hedelmät, vihannekset ja marjat
  • Liha- ja maitovalmisteet, jotka on käsitelty säilyviksi viileässä
  • Puolisäilykkeet

Kuivatut  elintarvikkeet ja täyssäilykkeet  muodostavat oman ryhmän. Täyssäilykkeet ovat elintarvikkeita, jotka  on suljettu  kestäviin,  ilmatiiviisiin ja valmiisiin myyntipakkauksiin. Elintarvikkeet pakasteita lukuun ottamatta pitää pääsääntöisesti suojata jäätymiseltä.