Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

15.12.2014

Omavalvontasuunnitelman sisältö

Yrityksen on laadittava omavalvontasuunnitelma, jossa määritellään:

• toiminnan ja toimintojen riskikohdat, joissa voi esiintyä hygieenisiä tai muita vaaratilanteita

• menetelmät, joiden avulla valvotaan tehokkaasti ja yksinkertaisesti vaaratilanteita

• toimenpiderajat riskikohtien valvonnassa

• tehtävät, jos toimenpiderajat ylitetään

• omavalvontatoimenpiteet, jotka kohdistetaan elintarvikkeisiin, niiden mikrobiologiseen laatuun sekä kuljetuskalustoon ja kuormankantajiin, joita käytetään elintarvikkeiden kuljetuksissa

• omavalvontajärjestelmän toimivuuden varmistaminen

 

Omavalvonnan menetelmien on oltava

– tehokkaita ja nopeita, jotta virheet voidaan korjata välittömästi toiminnan aikana

– yksinkertaisia, jotta ne pystytään toteuttamaan tarvittaessa tapahtumapaikalla.

 

Omavalvonnasta on pidettävä kirjaa sekä tuloksista että virheiden korjaamiseksi tehdyistä toimenpiteistä.

Omavalvonnassa syntyvä aineisto (mittaustulokset, tarkastustiedot, tutkimustulokset ym.) on säilytettävä vähintään vuoden ajan tai pidempään mikäli tuotekohtaisesti tästä on erikseen säädetty.

Omavalvonta hyödyttää elintarvikeyritystä, koska

– tuotteet ovat turvallisempia

– valitukset vähenevät

– henkilökunta motivoituu paremmin työhönsä

– asiakkaat ovat tyytyväisiä

– yrityksellä on kirjanpito toiminnoistaan.

 

 

 

Omavalvonta jaetaan:

• perusosaan eli tukijärjestelmään, johon kuuluu lainsäädännössä annettuja toiminto- ja tuotekohtaisia vaatimuksia omavalvontaohjelmista

• riskienhallintaosaan

• osaamisen varmistusosaan, johon kuuluu mm. henkilöstön työhön perehdyttäminen ja koulutus

• toiminnan arviointiosaan