Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Päällirakenteet 

Elintarvikkeiden kuljetuksiin käytettävien kuormatilojen rakennevaatimuksiin sovelletaan pääosin samoja vaatimuksia kuin elintarvikehuoneistoihin.
Aina kun elintarvikkeita kuljetetaan, pitää kuljetusvälineen olla hyväksytty elintarvikekäyttöön. Mikäli kuljetusyrittäjä käyttää vuokrattuja kuljetusvälineitä; autoja, kontteja, perävaunuja jne. pitää siitä olla maininta omavalvontasuunnitelmassa.
 
Mikäli kuljetuksiin käytetään vuokrakalustoa, sen on täytettävä samat elintarvikehuoneistolle asetettavat vaatimukset kuin kuljetusyrittäjän oman kaluston. Kalustoa vuokrattaessa on aina varmistettava, että vuokrauspalvelun tarjoaja on huolehtinut kaluston kunnosta ja vaatimustenmukaisuudesta. 
 
Tuotteiden ja lainsäädännön vaikutukset kuljetuskalustoon

Kaikissa elintarvikekuljetuksissa on käytettävä sellaista kalustoa, joka on hyväksytty ja soveltuu elintarvikekäyttöön.
Elintarvikkeiden kotimaisia kuljetuksia  ja niissä käytettävää kalustoa ohjaa elintarvikelain- säädäntö. 

Kaupan ja elintarviketeollisuuden keskinäisen sopimuksen mukaiset tuotteiden käsittely- ja kuljetuslämpötilat pohjautuvat
lakisääteisiin vaatimuksiin. Sopimusta noudatetaan  elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan keskinäisissä sopimissa  kuljetuksissa.  Lisätietoja  sopimuksesta on päivittäistavarakaupan ja elintarviketeollisuuden internetsivuilla PTY ja ETL.

Kuljetusosapuolet voivat keskinäisessä sopimuksessaan sopia, että kotimaisissa kuljetuksissa käytetään ATP-sopimuksen mukaista  kalustoa. Tällöin kalusto  on ATP-luokiteltua ja sen on täytettävä ATP-sopimuksessa kalustolle  asetettavat vaatimukset. Lämpötilan rekisteröintilaitteiden on oltava ATP-sopimuksen  mukaisia ja Eviran hyväksymiä.

Kuljetettaessa  kansainvälisissä kuljetuksissa  jäädytettyjä, pakastettuja  tai helposti  pilaan- tuvia elintarvikkeita on kaluston ja tuotteiden kuljetuslämpötilojen oltava ATP-sopimuksen mukaisia.


Lähde: Lämpötilahallittavien elintarvikekuljetusten logistiikkaopas

 

Kuva: EL-Kori OyKuva: EL-Kori Oy